Tot depre regiunea transnistreană au vorbit la București Lazăr Comănescu și Cord Meier-Klodt, Reprezentant Special pentru procesul reglementării transnistrene al OSCE

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, l-a primit pe ambasadorul Cord Meier-Klodt, Reprezentant Special pentru procesul reglementării transnistrene al Preşedinţiei-în-exerciţiu germane a OSCE, transmite Romanian Global News.

Ministrul Lazăr Comănescu a salutat eforturile Preşedinţiei-în-exerciţiu îndreptate spre reluarea, după o întrerupere de doi ani, a procesului de negociere în format 5+2. A salutat, de asemenea, convenirea de către participanţii la reuniunea în acest format din 2-3 iunie, de la Berlin, a Protocolului care stabileşte o agendă substanţială pentru perioada imediat următoare, axată pe aspecte de relevanţă nemijlocită pentru apropierea celor două maluri ale Nistrului.

Şeful diplomaţiei române a subliniat, totodată, că realizarea obiectivelor convenite la runda de la Berlin reclamă voinţa politică şi angajamentul constructiv, convergent şi creativ al ambelor părți. Este necesară, în acest sens, intensificarea dialogului în cadrul grupurilor de lucru sectoriale Chişinău-Tiraspol, pentru identificarea de răspunsuri viabile şi echilibrate pe temele aflate în discuţie şi, pe un plan mai larg, pentru construirea unei atmosfere de încredere care să confere productivitate sporită formatului 5+2.

Ministrul Lazăr Comănescu a reafirmat sprijinul pentru eforturile președinției germane a OSCE dedicate obţinerii de progrese în dosarul transnistrean.

Informaţii suplimentare:

În 2016 Preşedinţia-în-exerciţiu a OSCE este deţinută de Germania.

Formatul „5+2″ reuneşte la masa negocierilor reprezentanţii Ucrainei, Federaţiei Ruse, OSCE, Republicii Moldova şi administraţiei de la Tiraspol, precum şi ai UE şi SUA. Procesul de negociere a fost reluat în 2016, prin runda organizată la Berlin, la 2-3 iunie 2016. Precedenta reuniune formală în format „5+2″ avusese loc la Viena, la 5-6 iunie 2014.

paul

Read Previous

Votul prin corespondență, un drept meritat pentru care trebuie să luptați

Read Next

Așa zisul președinte al Sovietului Suprem de la Tiraspol anunță obiectivul național al regiunii: Unirea cu România! Pardon! Cu Rusia!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *