Breaking News :

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

mai 31, 2020

Constantin Codreanu, către noul premier: “Cum pot fi consideraţi românii de pretutindeni o simplă chestiune de politică externă?”

Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a transmis, marți, 5 noiembrie, prim-ministrului Ludovic Orban şi ministrului Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, o interpelare cu privire la funcționarea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și a Comitetului Interinstituțional pentru Românii de Pretutindeni, transmite Romanian Global News.

În programul de guvernare al PNL, la capitolul „Afaceri externe”, este prevăzută „unificarea instituțională a politicilor referitoare la românii de pretutindeni, prin înglobarea în cadrul Departamentului pentru românii de pretutindeni (DRP) a tuturor organismelor care au impact asupra comunităților românilor de pretutindeni (Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, Institutul Limbii Române etc.), precum și crearea unui Comitet Interinstituțional pentru Românii de Pretutindeni”.

Parlamentarul a reiterat dezacordul faţă de decizia de desființare a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, contestată inclusiv de organizaţiile reprezentative ale românilor din Diaspora, comunităţile istorice şi Republica Moldova.

„Este greu să înţelegem cum românii de pretutindeni ar putea fi considerați o simplă chestiune de politică externă, când, de fapt, aceasta tinde să devină mai degrabă o problematică de nivel intern. Diaspora românească a ajuns a cincea cea mai mare din lume, conform unui raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). În ultimii opt ani, 630.000 de copii români s-au născut în afara graniţelor ţării. Numărul total de români de peste hotare a trecut deja de pragul de 10 milioane în comunităţile istorice, Republica Moldova şi Diaspora. În prezent, numărul românilor de peste hotare este aproape egal cu cel al concetăţenilor rămaşi în ţară, rata de emigrare din România fiind una alarmantă.

Decizia de desființare a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, față de care mi-am exprimat dezacordul, în nenumărate rânduri, a fost contestată şi de organizaţiile reprezentative ale românilor din Diaspora, comunităţile istorice şi Republica Moldova, inclusiv prin intermediul unui apel, primit de Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării. Printre semnatarii acestuia se numără Consiliul Mondial Român (WRC/CMR) şi Federaţia Organizaţiilor Româneşti din Centrul şi Sud-Estul Europei (FOR). Totodată, Federaţia Organizaţiilor Româneşti din Centrul şi Sud-Estul Europei, cuprinzând organizaţii reprezentative ale românilor din Albania, Bulgaria, Republica Moldova, Republica Macedonia de Nord, Serbia (Voievodina şi Timoc), Ucraina (Cernăuţi, Odesa, Transcarpatia) a transmis la Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării o amplă declaraţie prin care îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu posibila desfiinţare a Ministerului Pentru Românii de Pretutindeni”, se arată în interpelarea deputatului.

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a transmis prim-ministrului Ludovic Orban şi ministrului Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, următoarele întrebări:

„1. În ce măsură va putea prelua noua structură (Departamentul pentru Românii de Pretutindeni) toate programele educaţionale, culturale, ştiinţifice sau spirituale, agregate într-un concept şi mod de acţiune unitar şi coerent, menite să asigure sprijinul pentru românii aflaţi în pragul deznaţionalizării, care făceau până acum obiectul de activitate al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și al celorlalte organisme dedicate românilor din afara granițelor țării (Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, Institutul Limbii Române etc.)?

2.Care sunt beneficiile prevăzute prin înglobarea tuturor organismelor care au impact asupra comunităților românilor de pretutindeni într-un singur departament ministerial?

3.Care este organigrama și bugetul care va fi alocat noii structuri înființate?

4.Care este numărul exact de angajați care va asigura buna funcționare a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și îndeplinirea tuturor activităților necesare pentru păstrarea şi afirmarea identităţii româneşti pentru românii din comunităţile istorice supuşi unor procese de asimilare forţată sau de dezagregare identitară?

5.Cât din bugetul prevăzut pentru activitatea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni va fi alocat nemijlocit pentru proiecte și cât pentru cheltuieli tehnice (de întreţinere şi de personal)?

6.Ce va presupune activitatea Comitetului Interinstituțional pentru Românii de Pretutindeni, menționat în programul de guvernare și care va fi rolul acestuia în problematica românilor din afara granițelor țării?

7.Care va fi relația Comitetului interinstituțional cu parlamentarii de Diaspora, membrii Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților și Senat și organizațiile reprezentative ale românilor din Diaspora, comunitățile istorice și Republica Moldova?”.
Constantin Codreanu a transmis că deși votul pe care l-a acordat la audierea în comisia de specialitate a ministrului Bogdan Aurescu, a fost unul pozitiv, este în continuare îngrijorat faţă de modul în care Guvernul va asigura rezolvarea problematicii complexe a celor peste 10 milioane de români transfrontalieri, a încheiat deputatul interpelarea.

Romanian Global News

Read Previous

Unioniștii sărbătoresc 101 ani de la Marea Unire în orașul Unirii, Alba-Iulia

Read Next

Klaus Iohannis, la ceremonia de preluare a mandatului de Ministru al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu: “Este cazul să refacem încrederea partenerilor noștri în România, în politica externă a României”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *