Breaking News :

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

mai 31, 2020

Guvernul de la Chișinău ar putea să cadă… Dacă va vrea Moscova! Vom vedea!

Guvernul de la Chișinău, condus de Maia Sandu, ar putea pica în următoarele zile, după ce Executivul și-a asumat angajarea răspunderii în fața Parlamentului asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii procuraturii, transmite Romanian Global News.

Președintele Comisiei parlamentare pentru numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, a oferit mai multe detalii despre ce ar urma să se întâmple după acest pas al Guvernului.
Citește și: Guvernul Sandu, RĂSPUNS pentru socialiști: Candidații la funcția de procuror general, PROPUȘI de PREMIER
„Guvernul a adoptat hotărârea privind angajarea răspunderii asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii procuraturii, astfel încât prim-ministrul să propună lista scurtă a candidaților la funcția de procuror general.

Citește și: PSRM cere de urgență DEMISIA ministrei Justiției, Olesea Stamate. Acuzații grave la adresa GUVERNULUI Sandu

Ce înseamnă aceasta? Dacă în termen de trei zile nu se înregistrează o moțiune de cenzură în Parlament, proiectul devine lege și intră în vigoare. Dacă se înregistrează moțiunea de cenzură, aceasta trebuie dezbătută în Parlament cu maximă celeritate și, în caz că moțiunea de cenzură are susținerea a cel puțin 51 de deputați, Guvernul pică”, a punctat acesta.

Ambasadorul SUA, Dereck Hogan, dar și șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, au fost surprinși în seara zile de miercuri, 6 noiembrie, cum ieșiau din clădirea Guvernului.

Potrivit surselor realitatea.md, cei doi ambasadori ar fi avut întrevederi neplanificate la Guvern, după ce Executivul a votat asumarea răspunderii pe Legea Procuraturii, fapt care ar putea duce inclusiv la căderea Guvernului condus de Maia Sandu.

Vizita ambasadorului american nu este una planificată, cel mai probabil având loc ca urmare a anunțului privind asumarea răspunderii Guvernului pe Legea Procuraturii, fapt care ar putea duce inclusiv la căderea Guvernului condus de Maia Sandu.

Decizia Maiei Sandu de a angaja răspunderea Guvernului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general e anticonstituțională, ca și decizia precedentă de a organiza această preselecție în cadrul Ministerului Justiției.
De această părere este editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru.
„Constituția spune că procurorul general este ales de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și propus spre aprobare președintelui Republicii Moldova”, amintește Nicolae Negru.
Totuși, socialiștii au acceptat acest lucru de la bun început și ar fi nimerit în cursă.
„E neconstituțional pasul Maiei Sandu, ca și comisia de la Ministerul Justiției, dar socialiștii trebuiau să protesteze atunci, ca să se poată adresa acum Curții Constituționale. Au nimerit în cursă. Așa e când accepți ceva ilegal”, a declarat Nicolae Negru.

„Conform Constituției (art.125 (1): Procurorul General este numit în funcţie de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit. În Constituție nu se spune că CSP trebuie să accepte propuneri de la premier sau Ministerul Justiției. Socialiștii ar trebui să atace decizia Maiei Sandu la Curtea Constituțională, dar dacă au acceptat preselecția procurorilor la MJ, vor trebui să accepte și preselecția efectuată de Maia Sandu. Acceptând încălcarea Constituției data trecută, de ce i-ar deranja de data aceasta?

Până la urmă, Dodon are ultimul cuvânt, el poate respinge candidatura propusă de Maia Sandu și acceptată de CSP. Astfel, intrăm pe un făgaș al confruntărilor directe dintre ACUM și PSRM, confruntări care POT duce la desfacerea acestui mariaj de interes. Doar că, din punctul nostru de vedere, Dodon va face un pas înapoi și va ceda, deoarece Moscova mai are nevoie de blocul ACUM și de Maia Sandu. În afară de Primăria Chișinăului, mai sunt pentru Rusia obiective importante de acaparat în Republica Moldova”, afirmă editorialistul nostru.

Amintim că Guvernul și-a asumat astăzi răspunderea în fața Parlamentului pentru a modifica Legea Procuraturii, astfel încât premierul Maia Sandu să poată selecta doi candidați la funcția de procuror general pe care să-i propună CSP-ului.

Decizia vine înaintea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului care urmează a fi discutată în Parlament și după anularea rezultatelor concursului pentru funcția de procuror general, organizat de Ministerul Justiției, pe motiv că un membru al comisiei, propus de socialista Zinaida Greceanîi, a apreciat „vădit distorsionat” candidații.

Romanian Global News

Read Previous

Șeful SIS plecat după ordine la stăpânii de la Moscova

Read Next

O nouă biserică ortodoxă pentru românii din Texas

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *