Nivelul xenofobiei în Ucraina. Romii, africanii și românii, văzuți cel mai rău de ucraineni

Nivelul de xenofobie a scăzut în Ucraina, însă cele mai rele atitudini sunt manifestate față de africani, romi și români. Cercetarea sociologică a fost realizată de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev în perioada 6 – 16 septembrie. În total au fost intervievați 2035 de respondenți, potrivit Agenției BucPress, preluat de Romanian Global News.

Nivelul xenofobiei din Ucraina a scăzut oarecum de-a lungul anului, potrivit Institutului. Studiul a fost realizat în baza scării sociologului american Emory Bogardus. Respondenții au răspuns cât de strâns sunt dispuși să tolereze reprezentanții fiecărui grup. Aceasta se numește distanță socială.
Distanța socială are parametri minim 1 (sunt de acord să fie admis ca membru al familiei), maxim 7 (nu ar permite să se afle Ucraina).

În Ucraina, cea mai mică distanță socială este înregistrată față de ucrainenii vorbitori de limbă ucraineană și rusă (index 2,2, respectiv 2,7). Adică, majoritatea respondenților sunt dispuși să permită membrilor acestor grupuri să devină membri de familie și prieteni apropiați.

Apoi, există mai multe grupuri etnice – polonezi, evrei, tătari din Crimeea, canadieni, americani, germani. Toate au un indicator de aproximativ aceeași distanță socială – 4.1-4.3.
Topul ierarhiei distanțelor sociale: francezii (4,4), românii (4,7), africanii (5,2). Romii s-au clasat pe ultimul loc (5,4). Cu alte cuvinte, față de aceste grupuri este înregistrată un mai mare nivel de intoleranță.

Nivelul din Ucraina a crescut cu unele fluctuații: din 1994 până în 2007, a crescut de la 3,5 la 4,3 puncte (acesta este nivelul maxim pentru toate timpurile de observare); din 2008 până în 2013 indicele a scăzut la 4,0 puncte; în septembrie 2019 a revenit la nivelurile din 2013.

Romanian Global News

Read Previous

Cărțille românești în bibliotecile publice din regiunea Cernăuți! un semnal de alarmă!

Read Next

Nicolae Negru: Iohannis sau Dăncilă? Riscurile turului doi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *