Ambasadorul Rusiei la Bucureşti – convocat la MAE; partea română a subliniat poziţionarea „inacceptabilă” a misiunii diplomatice

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat, marţi, 26 noiembrie, la Ministerul Afacerilor Externe, în legătură cu o recentă postare de pe pagina de Facebook a misiunii diplomatice, pe care partea română o califică drept „inacceptabilă”.

Potrivit reprezentanţilor MAE, diplomatul rus a vorbit cu un director general din cadrul ministerului.

„Având în vedere recentele postări ale Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti pe reţelele de social media, inclusiv cu privire la interpretări ale istoriei României, în contextul discursului Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei, la Seara regală a corpului diplomatic, la 21 noiembrie, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus ca ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Valery Kuzmin, să fie chemat astăzi la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde a avut loc o discuţie la nivel de director general”, informează MAE într-un comunicat de presă transmis de MAE, preluat de Romanian Global News.

În acest context, partea română a subliniat „caracterul inacceptabil al poziţionărilor misiunii diplomatice ruse şi a reiterat importanţa evitării retoricii neconstructive şi necesitatea menţinerii discursului public în limitele uzanţelor diplomatice, pentru evitarea unui impact negativ asupra relaţiilor bilaterale”.

Partea română a reiterat, punctează MAE, apelul pentru discutarea trecutului istoric în cadrul formatelor instituţionale specifice. De asemenea, „a evidenţiat importanţa unor abordări pragmatice, fundamentate pe respectul principiilor şi normelor de drept internaţional, în măsură să contribuie la promovarea unor relaţii constructive între state, precum şi importanţa respectării valorilor şi simbolurilor fiecăruia”.

Discursul Custodelui Coroanei din 21 noiembrie a fost criticat aspru, într-un text publicat, o zi mai târziu, pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la Bucureşti.
În discursul ţinut la Seara regală a corpului diplomatic, Custodele Coroanei, Margareta, a vorbit despre securitatea din regiunea Mării Negre şi despre „atacurile Rusiei”.

Romanian Global News

Read Previous

Cimitirul românesc din Cernăuţi riscă să dispară! Ce face România?!– reportaj TVR Moldova

Read Next

Apel: România și Rep. Moldova, împreună la Jocurile Olimpice de la Tokio – 2020

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *