Monument eroului român, grănicer Aurelian Mihăilescu, vandalizat în Basarabia

Monumentul închinat grănicerului român Aurelian Mihăilescu a fost vandalizat, anunță avocatul Iulian Rusanovschi, unul dintre cei care s-au ocupat cu ridicarea edificiului, transmite Romanian Global News.

Evenimentul a avut loc în cursul zilei de ieri. Un individ, rămas încă neidentificat, a distrus inscripțiile de pe monument, afirmă avocatul.
Acesta susține că actul reprobabil s-a produs la incitarea consilierilor socialiști din sat, care se opun dezvelirii monumentului. Sfințirea monumentului trebuia să aibă loc pe 28 noiembrie, dar se va amâna în condițiile date.
Mai rușinos este faptul că doi dintre oponenții acestui proiect au cetățenia română: este vorba despre primarului Iuri Ostaf și preotul Portărescu Constantin.
„Primarul din sat refuza sa sesizeze Politia (fiind indignat ca pe monument sunt trecute inițialele unui erou român – Aurelian Mihăilescu), iar preotul a confirmat ca a depus cerere la Primărie pentru a împiedica manifestația, deoarece monumentul avea sa fie sfintit de un episcop din cadrul Patriarhiei Române. A FOST VANDALIZATA ȘI PLACA DIN BRONZ CU CHIPUL EROULUI.
Amintim ca acest monument a fost ridicat in baza Deciziei Consiliului local Olănești, a unei Hotărâri de Guvern si este avizat de Comisia Monumentelor de For Public. Se vede ca statul este incapabil sa păstreze memoria eroilor si obiectele de patrimoniu cultural, iar Primăria și preotul din Olănești incită lumea la ură etnică, discriminare și antagonism.
Aurelian Mihăilescu a luptat in primul război mondial, fiind decorat multiplu de Regele Ferdinand in luptele de la Turtucaia și Mărășești, iar in 1922 s-a casatorit la Criuleni cu o basarabeanca. In mai 1923 a fost impuscat la datorie, dupa ce deconspirase o banda de bolsevici care pregateau rascoala de la Tatarbunar si aducea clandestin armament in Basarabia.
Mai mult ca atât, cei de la Primărie și-au permis să ”ATENȚIONEZE„ organizatorii că sfințirea monumentului va fi curmată de populația locală, care va ieși la proteste și vor bloca parcul și accesul în sat!!!
Așteptăm reacția Procuraturii Stefan Voda, a Consiliului Raional Ștefan Voda, Maria Răileanu, a Ministerului Culturii, a Ambasadei României la Chișinău, Primăria Olănești, Academia de Științe și a altor instituții de pe cele două malutir ale Prutului care nu sunt indiferente la aceste acte de barbarie și profanare!”, scrie Iulian Rusanovschi.
Deputatul Octavian Țîcu a venit cu o reacție în cazul profanării monumentul dedicat grănicerilor români căzuți la Nistru în perioada interbelică, care urma să fie inaugurat pe 28 noiembrie în satul Olănești, Ștefan Vodă. Țîcu a anunțat că va dispune inițierea unei anchete în acest caz.

„Solicit reacția ministrului Educației, Cercetării și Culturii, precum și cea a conducerii raionului Ștefan Vodă. Consider ca imperioasă o reacție a Ambasadei României în R. Moldova și personal cred că cetățenilor români implicați în acțiuni antiromâneștii ar trebui să li se retragă cetățenia română”, a scris Octavian Țîcu pe facebook.

Romanian Global News

Read Previous

Prof. univ. dr. Ioan Sabău Pop: Retrocedările ilegale sfidează realitatea istorică: întoarcerea proprietăţilor la urmaşi ai foştilor grofi, conţi, baroni, husari, csendori etc. este aproa sinonimă cu anularea actului Marii Uniri

Read Next

Cimitirul românesc din Cernăuţi riscă să dispară! Ce face România?!– reportaj TVR Moldova

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *