Concert de pian la ICR Veneția, de Ziua Națională a României

Sînziana Mircea, una dintre tinerele speranțe ale artei interpretative românești, va susține luni, 2 decembrie 2019, ora 17:30, în sala de concerte a Conservatorului de Muzică “Benedetto Marcello” din Veneția (Palazzo Pisani,Sestiere di San Marco 2810, 30124 Veneția), un recital de pian dedicat Zilei Naționale a României. Recitalul a fost organizat de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, în colaborare cu Consulatul General al României pentru Nord-Estul Italiei și cu Conservatorul “Benedetto Marcello”.
Compozitorii originari din Veneția și Veneto au dăruit culturii muzicale a lumii capodopere ce au rezistat timp de secole confruntării cu publicul. În secolele XVII și XVIII, Veneția a deținut, prin cele 16 teatre muzicale și de operă construite după 1637 (anul reconstruirii Teatrului San Cassian, distrus de incendiu), primatul în domeniul muzicii instrumentale și de Operă în Europa. Veneția exercită asupra marilor dirijori de orchestre simfonice, de operă și de muzică de cameră o atracție magnetică, mărturia ei fiind repertoriul Teatrului La Fenice și al manifestărilor organizate atât sub egida Teatrului Goldoni, Teatrului Malibran, Bienalei de Muzică, cât și sub egida diferitelor confraternități și asociații în ale căror spații destinate concertelor (Scuola Grande di San Rocco, Scuola Grande di San Marco, Confraternità di San Teodoro etc.). Farmecul arhitecturii și capacitățile comunicative ale marilor ansambluri decorative din mediile în care sunt interpretate piese celebre întăresc sugestiile simbolice ale muzicii. Pentru repertoriul cu care este familiarizată Sînziana Mircea, artistă ce încadrează constant în recitalurile sale lucrări ale compozitorilor români într-un context mai larg, acela al muzicii universale, Veneția în ansamblu este un spectacol ideal.
Sînziana Mircea (n. 1993) a debutat la vârsta de 20 de ani la Tokyo Metropolitan Theater şi a concertat apoi în cunoscutul edificiu baroc Saint-Martin-in-the-Fields din Londra. Recitalul său de debut la Carnegie Hall, din New York, a avut loc la numai 24 de ani cu casa închisă: a fost răsplătită de publicul american cu ovaţii în picioare minute în șir. Cariera ei de solistă a început de altfel foarte devreme. Prima apariție publică pe scena Ateneului Român a avut loc la numai șapte ani, urmată fiind de numeroase concerte în România și Europa și chiar în America – unde a debutat la vârsta de 11 ani. Au urmat apoi primele turnee în SUA (14 ani), Japonia (20 ani) și China (24 de ani). În 2014 a devenit primul pianist român care a obținut o bursă de la Fundația Van Cliburn și TCU School of Music la PianoTexas Festival & Academy. În anul 2016 a câștigat premiul Academiei Internaționale de Pian de la Miami iar în anul următor, 2017, a fost distinsă cu titlul Young Steinway Artist ca urmare a unei selecții extrem de riguroase la nivel mondial în care sunt aleși cei mai promițători tineri pianiști din lume. În anul 2019, muziciana română a susținut un turneu de 9 concerte în Japonia, fiind întâmpinată cu entuziasm de public și presa de specialitate. În același an i-a fost conferit Sînzianei Mircea Premiul I la “Golden Classical Music Awards” International Competition, fapt ce a readus-o pe pianista română pe prestigioasa scenă de la Carnegie Hall în noiembrie 2019.
Cariera Sînzianei Mircea este marcată de apariții alături de orchestre filarmonice din România (Arad, Pitești, Craiova), precum și în festivaluri prestigioase dintre care amintim Festivalul „George Enescu” (în cadrul căruia a susținut concerte împreună cu violonistul Alexandru Tomescu), Festivalul “Palermo Classica”, “MusicaRiva Festival” – la care a participat ca solistă a Washington DC Youth Orchestra. În plan solistic, a colaborat cu dirijori precum Mitsuyoshi Oikawa, Mikhail Jurowski, Gianluigi Zampieri, Cristian Neagu, Walter Attanasi, Amaury du Closel, se arată într-un comunicat de presă al ICR, preluat de Romanian Global News.
În plan cameral, pianista concertează în mod constant alături de Alexandru Tomescu, cel mai important violonist român, în cadrul a numeroase turnee, dintre care pot fi menționate „Turneul Stradivarius” şi “West meets East”.

Romanian Global News

Read Previous

Franța din ce în ce mai fără Dumnezeu…

Read Next

Ziua Națională a României sărbătorită la Vasto, eveniment dedicat aniversării a 30 de ani de la Revoluția română din 1989

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *