Constantin Codreanu: “Cer ministrului afacerilor externe o reacție fermă cu privire la vandalizarea Monumentului Eroului Român Aurelian Mihăilescu”

Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a solicitat ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu şi ministrului Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, să ia atitudine faţă de acţiunea de vandalizare a monumentului grănicerului Aurelian Mihăilescu ridicat în Republica Moldova, se arată într-un comunicat de presă, preluat de Romanian Global News.

La 28 noiembrie, a fost programată inaugurarea monumentului în memoria eroului Aurelian Mihăilescu, eveniment care nu va mai avea loc din cauza faptului că acesta a fost vandalizat prin acoperirea tuturor inscripțiilor și prin distrugerea plăcii de bronz care înfăţişa chipul acestuia.

Monumentul ridicat în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial și a lui Aurelian Mihăilescu, ucis de bolșevici la 10 mai 1923 în timp ce păzea hotarul Nistrului, a fost restabilit la Olănești, raionul Ștefan Vodă, Republica Moldova (fostul județ Cetatea Albă), anul acesta, la inițiativa Asociației MONUMENTUM. Acţiunea s-a realizat în baza Deciziei Consiliului local Olănești, a unei Hotărâri de Guvern, fiind avizat de Comisia Monumentelor de For Public.

Cadrul bilateral dintre #București și #Chișinău în domeniu e stabilit de „Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind regimul juridic al mormintelor de război românești situate pe teritoriul Republicii Moldova” din 03.03.2012. Sub incidența acestui Acord cad toate mormintele și cimitirele eroilor români, monumentele de artă, plăcile, altarele comemorative, mausoleele, osuarele, troițele, crucile, cenotafurile sau orice alte lucrări realizate în memoria ostașilor români pe teritoriul Republicii Moldova.

„Este foarte important ca ministerul Apărării Naționale să intervină, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, având în vedere acest acord, pentru a reabilita monumentul eroului român Aurelian Mihăilescu de la #Olănești, vandalizat de persoane necunoscute. Statul român trebuie să aibă o reacție publică, imediată, fie prin Ambasada României de la Chişinău, fie direct, prin Guvernul României, ministerial și să intervină pe lângă instituțiile Republicii Moldova, executând lucrări de reabilitare cât mai rapidă, astfel încât monumentul eroului român Aurelian Mihăilescu să poată fi inaugurat anul acesta”, a declarat deputatul Constantin Codreanu.

Amintim că Aurelian Mihăilescu a luptat în Primul Război Mondial, fiind decorat multiplu de Regele Ferdinand în luptele de la Turtucaia și Mărășești, iar în 1922 s-a căsătorit la Criuleni cu o basarabeancă. În mai 1923 a fost împușcat la datorie, după ce deconspirase o bandă de bolșevici care pregăteau așa-zisa „răscoală de la Tatarbunar” și aduceau clandestin, din URSS, armament în #Basarabia. Ulterior, în 1933, grănicerii din Olănești ridicaseră un monument în memoria acestui grănicer, care a fost distrus în 1945, la fel cum s-a întâmplat şi cu mormântul căpitanului Aurelian Mihăilescu.

„Sper că autoritățile competente ale statului român vor interveni pe lângă autoritățile Republicii Moldova pentru a identifica și trage la răspundere persoanele care au profanat monumentul eroului român Aurelian Mihăilescu de la Olănești. Este inadmisibil să asistăm neputincioşi la asemenea acte de distrugere barbară. Voi cere retragerea cetăţeniei române tuturor celor implicați în vandalizare, în cazul în care aceştia o deţin”, a mai transmis Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

Romanian Global News

Read Previous

Daniel Ioniţă, Ambasadorul României în Republica Moldova: Cât timp vorbim aceeaşi limbă, vom găsi modalităţi de dialog

Read Next

Un bloc al Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău va fi renovat cu ajutorul financiar al României

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *