Breaking News :

Propunerile grupului de reflecție al Academiei Române pentru atenuarea CRIZEI provocate de COVID – 19: „România în și după pandemie”

Cine sunt cei care cenzurează Facebook-ul în România. Guvernul şi MAI neagă, Uniunea Ziariştilor reacţionează: “Presa nu e teroristă”

Guşă: „Manipulare şi minciună dovedite!“Testele COVID-19 din România, lipsite de acurateţe: „Toţi bolnavii erau, de fapt, sănătoşi!“ Cine are interes să izoleze românii de restul lumii!

Noi proteste în București! „Libertate, libertate”, „Jos dictatura”, „Nu ne este frică”, „Opriți legea”, au scandat protestatarii

Rușine, Domnule Volodimir Zelenski! Nu vă mai fotografiați cu patrimoniul furat românilor în timp ce dați legi pentru asimilarea lor!

SUA s-au retras din OMS! Asociația Europeană de Patologie: nimeni nu a murit de coronavirus! Când se retrage și România din OMS? Cine răspunde penal pentru dezinformarea/manipularea populației și pagubele economice?

George Damian: Un Bucureşti debusolat în relaţia cu Chişinăul

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

august 6, 2020

„Mândru că sunt român”, concert la Palermo organizat de Asociația „Bambini Allegri”. «Noi, părinții, ne gândim adeseori că ne vom întoarce acasă. Copiii noștri vor fi bilingvi»

Vă invităm la concertul de 8 decembrie, intitulat „Mândru că sunt român”, a doua ediție, de la ora 13.30, în Via dello Spezio, nr.43, în sala festivă a Bisericii Valdeze din Palermo», scrie Crina Suceveanu pentru www.gazetaromaneasca.com, preluat de Romanian Global News.

Asociația „Bambini Allegri” (Copiii veseli) din Palermo, Italia a fost înființată anul trecut. Președintele asociației, Mihai Stefan Dumitru, a declarat că după 15 ani de ședere în Italia și-a dat seama împreună cu alte familii cu copii că nu există o asociație românească de voluntariat care să desfășoare activități axate pe educația multiculturală a minorilor proveniți din familiile românilor aflați temporar la muncă în străinatate sau a copiilor proveniți din familiile mixte.

Dificultățile părinților de a găsi un mod plăcut și educativ pentru petrecerea timpului liber nu erau puține fiindcă implicau costuri deloc neglijabile.

Înscrierea copiilor la activități extrașcolare-sport, spre exemplu, cu un cost lunar de minim 40 de euro sau la o școală de muzică sau pictură privată, erau singurele alternative, însă toate acestea erau programate în timpul săptămânii, astfel încât sâmbata sau duminica rămâneau libere doar pentru teme și poate pentru joacă.

Ca soluție practică, Mihai Ștefan Dumitru împreună cu un grup de părinți au decis înființarea acestei asociații, cu un program de week-end; copiii sunt aduși de părinți și pentru câteva ore într-un spațiu adecvat, exersează împreună cu cele două profesoare diverse melodii de canto, cântece populare românești sau italiene, desenează sau se joacă împreună.

Cu prilejul sărbătorilor, programul lor se diversifică și intensifică, fiind de multe ori invitați să susțină mici concerte.

„Suntem încântați de succesul și bucuria lor. Considerăm că asociația este deosebit de folositoare în societatea multiculturală palermitană”, a adăugat Mihai Ștefan Dumitru.

Cum și unde se pot înscrie copiii români?

«Programul asociației se desfășoară în fiecare sâmbătă, cu începere de la ora 8 până la ora 14, având laboratoare de desen, muzică și literatură. Copiii pot fi înscriși de către părinți, în Via Tavola Tonda 23, fiind acceptați cei cu vârste între 5 și 18 ani; părinții pot completa înscriere on/line completând un formular pe care îl vor trimite la adresa de e-mail AssBambini_Allegri@yahoo.com , iar pentru informații suplimentare pot suna la numărul de telefon 3285585187. De asemenea, puteți să ne urmăriți pe pagina de Facebook, Bambini Allegri ODV.»

Ce program de activități aveți sâmbata dimineața?

«Părinții au decis ca doamnele profesoare Oana Petronela Romedea și Nicoleta Bahrim să se ocupe de seminariile educative tematice, dumnealor fiind imediat îndrăgite. Le suntem profund recunoscători pentru sacrificiile și generozitatea lor.

Copiii sunt veseli și fericiți. Observăm că educația lor în limba maternă este complexă, familiile de origine fiind din toate regiunile țării. Astfel melodiile populare pe care copiii le învață sunt din toate regiunile. În plus, copiii au învățat colinde. De asemenea, melodiile tradiționale în dialectul sicilian sunt foarte gustate de publicul italian; astfel integrarea este perfectă. Orice idee este discutată cu părinții.»

Autoritățile italiene vă sprijină? În ce mod?

«Da, avem porțile deschise. Suntem ajutați în privința spațiului în care ne desfășurăm activitatea/respectiv sala de repetiții și permanent suntem invitați la evenimente și concerte. Avem încredere și profităm de experiența lor în voluntariat, precum și în personalul calificat pe care îl întâlnim în organizarea evenimentelor.

Sperăm să reușim să ne facem cunoscuți și să fim apreciați pentru eforturile noastre. Am participat de la începutul anului săptămânal la repetiții, în sălile oferite de Primaria Palermo cu un grup de 25 de copii, cu vârste cuprinse între cinci și treisprezece ani; am organizat mini spectacole de cântece și dansuri populare românești, îmbracați tradițional în Grădina Engleză din Palermo, stârnind curiozitatea publicului italian sau a turiștilor aflați în trecere prin Sicilia, dovedind că multiculturalitatea este prezentă pe insulă.

Am organizat un spectacol la Centrul Cultural Zisa din Palermo cu 30 de copii, fiind aplaudați de peste 200 de spectatori. De Paște am organizat un spectacol cu tematică religioasă. De asemenea, am participat la activități de ludotecă organizate împreună cu Cavalieri Templari Onlus din Palermo împreună cu alte asociații. Mete Onlus ne-a invitat să prezentăm un spectacol teatral la Taormina, și mai apoi la Teatrul della Verdura din Palermo.

Copiii s-au distrat grozav. La comemorarea a 200 de ani de la nașterea lui Nicolae Bălcescu, asociația noastră a pregătit un moment artistic cu poesii și cântece patriotice, desfășurat în Grădina Garibaldi din Palermo. »

Pregătiți noi proiecte?

«Acum pregătim un spectacol de colinde pentru sărbătorile de Crăciun și anul nou. Scopurile noastre sunt păstrarea vie a tradițiilor populare, cunoașterea limbii române, extrem de folositoare pentru a păstra vie relația cu țara de origine, cu bunicii, în mod special.

Noi, părinții, ne gândim adeseori că ne vom întoarce acasă. Copiii noștri vor fi bilingvi, vor avea un bogat bagaj de cunoștințe și experiențe, pentru care ne vor fi recunoscători. Noi ne facem datoria cu bucurie. Aș vrea să mulțumesc familiilor Petrea, Beldiman, Ianos, Siminiceanu, Mărgineanu și Sârbu care ne ajută și își aduc copiii la toate activitățile, contribuind la buna desfășurare a programelor noastre. Așteptăm cu drag să se înscrie și alți membri, comunitatea românească din Palermo fiind alcătuită din peste 4000 de persoane! Felicităm mamele și tații care își aduc proprii fii și fiice într-un mic spațiu românesc dar plin de suflet.

Romanian Global News

Read Previous

La mulți ani România! La mulți ani Românilor de pretutindeni!

Read Next

Viorica del Prado, românca din Săpânţa care a ajuns designer de pantofi la Madrid

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *