Scriitorul basarabean Vlad Pohilă: “Sunt un adept al Unirii. Unirea este o constantă, ceva permanent și va fi mereu. Eu cred în Unire și în victoria ei definitivă”

Românii uniți într-o țară au căpătat o mulțime de drepturi la care nici nu puteau să viseze – printre care dreptul la vot, sau dreptul la deplasare. Unirea de la 1918 și aflarea în componența României Mari a adus pentru locutorii din Basarabia, mai multe beneficii. În noua provincie românească s-a dezvoltat infrastructura, s-au construit spitale, șosele, căi ferate, școli, cămine culturale. Reforma agrară a dat pământ țăranilor să-și facă un rost și o avere, se arată într-un reportaj marca Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.
De asemenea, având aceleași obiceiuri, limbă, trăsături psihologice, s-au creat condiții de afirmare ca reprezentanți ai unei națiuni, spune publicistul Vlad Pohilă: „Important este că basarabenii au făcut primul pas spre Unire. Exemplul lor a fost urmat de bucovineni, la 28 noiembrie 1918, s-a decis Unirea la Cernăuți și la 1 decembrie a culminat cu unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului, patru mari provincii românești. Astfel că, 1 decembrie este sărbătoarea desăvârșirii Unirii românilor în granițele firești, naturale, geopolitice, cum s-ar spune acum. România a devenit o țară mai mare, mai puternică.
Esențial este că s-au creat condiții de afirmare ca reprezentanți ai unei națiuni. Atunci, cel mai bine în cei 22 de ani, basarabenii au înțeles că sunt români, au înțeles că au o limbă bogată, frumoasă, care poate fi utilizată în ortice domeniu, care poate exprima orice gând, că au o cultură bogată cu care se pot mândri și care trebuie valorificată”.

Romanian Global News

Read Previous

Reanimarea „limbii moldoveneşti” şi a „moldovenismului” în Ucraina: imperativ etnic sau comandă politică?

Read Next

Față în față cu Rareș Bogdan, Traian Băsescu a făcut, în direct, anunțul zilei: Este doar o chestiune de timp

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *