Petru Bogatu „Alianța Kozak” sau „soluția Hogan”? Enigma contradicției dintre două versiuni cvasioficiale

Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, face o mărturisire la care puțină lume s-ar fi așteptat. El declară că SUA și UE nu au negociat cu Rusia în vederea creării în luna iunie 2019 a unei coaliții între PSRM și blocul ACUM, scrie Petru Bogatu în www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Se bat cap în cap
Potrivit șefului misiunii diplomatice americane, retragerea lui Plahotniuc a fost decisă de o înțelegere a Washingtonului cu Bruxellesul fără vreo implicare a Moscovei. El lasă să se întrevadă că Putin s-ar fi conformat poziției solidare a occidentalilor. Faptul că ”Rusia la fel a susținut acea coaliție a fost întâmplător, o coincidență”, spune ambasadorul american. ”Noi nu am consultat Rusia în acest sens, nu a fost nicio înțelegere între Washington și Moscova”.
Această dezvăluire îl pune în contradicție pe Dereck J. Hogan cu Dmitri Kozak care, cu ocazia vizitei premierului moldovean Ion Chicu la Moscova, susținea într-un interviu publicat pe site-ul Ambasadei Rusiei la Chișinău exact contrariul. Vicepremierul rus pretindea că ideea formării unei alianțe dintre Partidul Socialiștilor și blocul ACUM a aparținut exclusiv Kremlinului, fără vreo consultare a puterilor occidentale.
Declarațiile ambasadorului american se bat cap în cap și cu afirmațiile lui Johannes Hahn, fostul comisar UE pentru politica de vecinătate, potrivit cărora vara trecută s-ar fi ajuns la un consens internațional între occidentali și ruși asupra succesiunii la putere în Republica Moldova. Și președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, sugera că ar fi existat o convenție între SUA și UE, pe de o parte, și Rusia, pe de alta, în privința înlocuirii la guvernare a PDM cu o alianță PSRM -ACUM.
Li s-a dezlegat limba
Aparent, versiunea lui Hogan a evenimentelor din iunie și prezentarea acestora de către Kozak, Hahn sau Steinmeier se exclud reciproc și pot fi un prilej de controversă înfierbântată. Cine dintre ei minte?
Colegul Nicolae Negru remarcă, pe bună dreptate, că ambasadorului SUA i s-a dezlegat limba după demisia Guvernului Sandu. Până atunci a păstrat discreția.
Reacția occidentalilor la ultima schimbare a puterii spune multe, ajutându-ne să descifrăm șarada contradicției dintre interpretarea lui Hogan a crizei de la începutul verii și viziunea lui Dmitri Kozak asupra acestei situații. Contează, fără doar și poate, și replica Moscovei.
Trebuie spus că destituirea Guvernului Sandu le-a dezlegat limba nu doar americanilor sau europenilor. Au început să se destăinuiască și rușii. Atâta doar că cei dintâi nu-și ascund regretele, iar cei din urmă, dimpotrivă, nu-și pot stăpân bucuria. Hogan este amărât, iar Kozak jubilează.
SUA recunosc că au încercat din răsputeri să evite căderea guvernului Sandu. UE și România au dat deja de înțeles că sancțiunile sunt inevitabile, întrucât schimbarea puterii la Chișinău ”contravine intereselor cetățenilor”. De aceea, potrivit ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, asistența financiară pentru Republica Moldova nu va continua în parametrii conveniți anterior.
Își savurează cacealmaua
De partea cealaltă, rușii își savurează zgomotos succesul. Sunt încântați că i-au păcălit iar pe occidentali.
Vicepremierul rus, Dmitri Kozak, în interviul amintit mai sus, spunea că alianța stângii cu dreapta a fost un caz de forță majoră și nu avea cum să dureze mult. Și slavă Domnului, a exclamat el satisfăcut, că s-a terminat așa.
Din toate acestea rezultă un lucru cert: în iunie și occidentalii, și rușii, acționând separat și pe propria răspundere, și-au făcut niște calcule în privința Republicii Moldova. Atâta doar că socoteala de acasă a SUA și UE nu a coincis cu cea din târg. Kremlinul a apreciat mai bine situația și le-a tras clapa americanilor și europenilor .
Nu a fost un târg cu rușii
Nu am niciun motiv să nu-l cred pe Hogan. De bună seamă, nu a fost niciun târg pe la spate a Washingtonului cu Moscova.
Am scris și anterior și repet acum: ambasadorul american, secundat de Bogdan Aurescu, a jucat un rol decisiv în retragerea lui Plahotniuc de la putere. Succesiunea pașnică de guvern li se datorează lor.
Soluția Hogan a funcționat o vreme. Acesta l-a asigurat pe Dodon că-i va deschide ușile cancelariilor Vestului până atunci închise în fața președintelui moldovean. I-a promis să-l facă un șef de stat frecventabil.
Și s-a ținut de cuvânt. Dodon a ajuns la ONU. A fost primit la NATO și în Parlamentul European.
Putin a profitat
Dar și Kozak în felul lui are dreptate. Dodon nu avea cum, în luna iunie, să sfideze Curtea Constituțională și să instaleze la putere guvernul Sandu fără permisiunea lui Putin.
Altfel spus, președintele rus, fără să discute cu SUA și UE, a urmărit jocul occidentalilor și a profitat de credulitatea lor. Le-a permis socialiștilor să urce la guvernare și să scape de Plahotniuc pe spatele acumiștilor, iar în momentul potrivit, după cum am anticipat încă vara trecută, le-a dat în gât.
Nu minte, probabil, nici Steinmeier. Chiar dacă Trump și Merkel nu au purtat negocieri oficiale cu Putin pe marginea evoluțiilor din Republica Moldova, nu-i exclus ca președintele german, care se laudă că îl poate oricând suna pe Putin, să fi purtat discuții telefonice private cu liderul de la Kremlin în zilele crizei politice de la Chișinău.
Fiecare cu dreptatea lui
Așa că toți spun adevărul. Și Hogan, și Kozak, și Johannes Hahn, și Steinmeier. Fiecare cu dreptatea lui.
Americanii și europenii au impus, fără să negocieze cu rușii, retragerea lui Plahotniuc. Putin, tacit, a favorizat, prin Dmitri Kozak, trimis la Chișinău, înțelegerea SUA-UE și s-a folosit de ea după bunul său plac.
Când s-au văzut cu sacii în căruță, rușii s-au descotorosit de blocul ACUM. I-au dat jos lui Dodon masca de președinte echilibrat, silindu-l să revină la antiamericanismul zoologic de odinioară.
Căsătoria din interes dintre ACUM și PSRM, cu toate că fusese binecuvântată de Occident, s-a dovedit a fi până la urmă un tertip putinist. Un fals mariaj exclusiv în beneficiul partidei pro-Kremlin.
Soluția lui Hogan de păstrare a vectorului european cu sprijinul socialiștilor a fost confiscată de Putin și convertită în ”Alianța Kozak”. Nu obosesc să reiterez: când dansezi cu Diavolul, nu te mira că ai ajuns în infern.

Romanian Global News

Read Previous

Criză în Republica Moldova. Dungaciu: Coaliție împotriva naturii. România a ieșit din joc

Read Next

Muzică veche românească cu Ansamblul Anton Pann, la Festivalul EUROPALIA România

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *