Expoziţie inedită dedicată Revoluţiei Române din decembrie 1989, găzduită de Camera Deputaţilor din Roma

O expoziţie inedită dedicată Revoluţiei Române din decembrie 1989 va fi inaugurată miercuri de Ambasada României la Roma în Complexul Vicolo Valdina din Camera Deputaţilor a Parlamentului Republicii Italiene, transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.
Expoziţia, intitulată, „Instant Replay – Una rivoluzione da moviola”, conţine imagini tv care au fost transmise la principalele televiziuni italiene în timpul evenimentelor din 1989 din România şi este realizată cu sprijinul RAI Teche şi al Televiziunii Române, precizează ambasada într-un comunicat de presă.
Rolul televiziunii, şi în general al presei, în desfăşurarea Revoluţiei Române se va afla, de asemenea, în centrul conferinţei „Pentru a nu pierde sensul libertăţii: România 1989, o revoluţie în direct”, organizată cu acest prilej de către Ambasada României în Republica Italiană, Ambasada României în Republica Federală Germană şi Camera Deputaţilor din Parlamentul italian, cu sprijinul Accademia di Romania in Roma.
Printre cei care vor interveni în cadrul conferinţei se numără politicieni şi foşti jurnalişti care au fost direct implicaţi în evenimentele din decembrie 1989, sau a căror activitate politică a fost marcată indirect de acele evenimente. Astfel, ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, fost jurnalist la Radio Europa Liberă în acea perioadă, va susţine prelegerea cu titlul: „Revoluţia română între est şi vest – mărturiile unui ambasador”.
Amintirile din revoluţia din decembrie 1989 vor constitui de asemenea punctul focal al intervenţiei senatorului italian Paolo Romani, fost trimis special al trustului Mediaset la Bucureşti în timpul revoluţiei. Vor mai interveni senatorii Stefania Craxi, Pier Ferdinando Casini, deputatul Fucsia Fitzgerald Nissoli şi ambasadorul României în Italia, George Bologan.
Iniţiativa se înscrie în seria evenimentelor organizate de Ambasadă în contextul împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, pentru cultivarea memoriei istorice şi în semn de recunoştinţă pentru cei care au luptat, chiar şi cu sacrificiul vieţii, pentru ca poporul român să fie liber şi demn, capabil să îşi hotărască propriul destin, se menţionează în comunicatul de presă.

Romanian Global News

Read Previous

Muzică veche românească cu Ansamblul Anton Pann, la Festivalul EUROPALIA România

Read Next

Copii români din Sicilia şi Bavaria, protagonişti în emisiunea „Generaţia Următoare”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *