George Damian: Franța și Germania federalizează Ucraina (implicit și Republica Moldova)

Încerc să explic ce s-a întâmplat la Paris la conferința Rusia-Ucraina-Franța Germania de ieri. Presa ucraineană bate toba victoriei, nu e clar de ce, unii experți spun că nu s-a întâmplat nimic important, alții că este un pas spre pace, majoritatea se concentrează pe prima parte a comunicatului final, scrie George Damian pe www.moldnova.eu, preluat de Romanian Global News.
Și aici este problema, că nimeni nu s-a concentrat pe a doua parte a concluziilor conferinței. Prima parte vorbește despre măsurile militare: deminări ale unor zone, schimburi de prizonieri, încetarea focului, observatori OSCE etc. Partea a doua a concluziilor vorbește despre chestiunile politice și din ce citesc acolo este vorba de acceptări majore (textul concluziilor aici).
Prima chestiune: statut special pentru regiunile Donețk și Lugansk. Fraza e puțin răsucită, dar destul de clară ”Părțile își exprimă interesul asupra acordului (…) pentru toate aspectele legale ale Ordinului Special pentru Auto-Guvernare – statut special – ale anumitor zone din regiunile Donețk și Lugansk – așa cum au fost descrise în Pachetul de măsuri pentru implementarea Acordului de la Minsk – în vederea asigurării funcționării lor pe o bază permanentă”. Altfel spus zonele din Donețk și Lugansk aflate sub controlul separatiștilor ruși vor primi un statut special permanent.
A doua chestiune conform concluziilor oficiale ale conferinței: ”(Părțile) Consideră necesară încorporarea în legislația ucraineană a formulei Steinmeier”. Pentru cine nu știe: ”formula Steinmeier” prevede organizarea de alegeri în regiunile Donețk și Lugansk controlate de separatiștii ruși, conform legislației ucrainene și sub observarea OSCE.
Să recapitulăm: președintele Zelinski al Ucrainei a fost de acord la Paris ca regiunile Donețk și Lugansk să primească un ”statut special” și acolo să se organizeze alegeri înainte de revenirea zonelor sub controlul deplin al autorităților ucrainene. Practic Donețk și Lugansk vor avea un statut asemănător cu cel al Transnistriei. Măcar la Chișinău până acum a fost respinsă orice formulă de ”statut special” pentru Transnistria, Ucraina a acceptat includerea acestei prevederi într-un document oficial.
Rămâne să vedem dacă președintele Zelinski va reuși să își îndeplinească angajamentele asumate la Paris, respectiv să treacă prin Parlamentul pe care îl controlează total pachetele legislative pentru statutul special Donețk-Lugansk și organizarea de alegeri acolo. Și dacă propaganda pro-Zelinski va reuși să potolească/ țină sub control o eventuală ieșire în stradă a ucrainenilor.
Cu atât mai amuzantă îmi pare poziția analiștilor/ experților de pe la noi: nu s-a întâmplat nimic special, o mare victorie a diplomației europene, a fost impusă pacea în Europa, Zelinski a repurtat o victorie în fața lui Putin și alte aiureli. Pe scurt: la Paris Zelinski a promis statut special pentru Donețk-Lugansk și organizarea de alegeri înaintea demilitarizării și revenirii sub controlul guvernului de la Kiev. Mie mi se pare o cedare majoră.
Pentru români este importantă chestiunea: orice se întâmplă în Ucraina cu regiunile separatiste se va aplica și în Republica Moldova. Este foarte suspect sprijinul franco-german pentru politica Moscovei în regiune. Parisul și Berlinul cauționează invaziile și anexiunile rusești dând la o parte ceea ce se numește ”diplomația UE”. Dar asta este o altă discuție.

Romanian Global News

Read Previous

Laurențiu Mihu în Universul.net: Ce înseamnă pentru Republica Moldova și Ucraina înțelegerile făcute la Paris

Read Next

Nicolae Negru, despre summitul de la Paris: „Trebuie să avem propria strategie de rezolvare a conflictului transnistrean în interesul R. Moldova, nu să așteptăm, fataliști, ce se va întâmpla în Ucraina”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *